A Leverkusen megindította a Dortmund-vadászatot

Azzal, hogy a Bayer Leverkusen vasárnap legyőzte a St. Paulit, öt pontra csökkentette a listavezető Borussia Dortmund előnyét a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban: Jupp Heynckes csapata a legutóbbi öt fordulóban hét pontot hozott a biztos bajnoknak tűnő BVB-n! Kérdés, hogy tudnak-e ennél közelebb kerülni – mindenesetre Heynckes bízik a csodában.

Öt mérkőzés, öt győzelem, 9–1-es gólkülönbség, 15 pont, és ami a legfontosabb: hét hozott pont a Dortmundon. Ezt a mérleget tudja felmutatni a Bayer Leverkusen az elmúlt hetekben, és Jupp Heynckes vezetőedző szerint még egy ilyen ötös szériával a bajnoki címre is reális esélye lehet a gyógyszergyári csapatnak.

„Minden lehetséges. A csapatom mindent megtesz, de a hátralevő öt mérkőzésünket egyaránt meg kell nyernünk, hogy egyáltalán esélyünk legyen. A Gladbachhal egyszer sikerült, nem tudom, most összejöhet-e” – mondta Heynckes, aki arra célzott, hogy 1971-ben a Mönchengladbach játékosaként volt már hasonló szituációban.

A Gladbach akkor öt meccsből kilenc pontot szerzett – a maximális tízből – a hajrában (4–1–0), így maga mögé tudta utasítani a Bayern Münchent – az más kérdés, hogy sokkal kedvezőbb helyzetben volt a vége előtt, mint most a Leverkusen.

A Leverkusen hátralevő öt mérkőzéséből a következő a legnehezebb: a Bayer Münchenbe látogat a Louis van Gaalt menesztett Bayernhez, és a „sebzett vad” mindig veszélyes – pláne, hogy a rekordbajnoknak nagyon kell hajtania a BL-t érő harmadik helyért is.

A Dortmund sorsolása némileg könnyebb (vagy annak tűnik): Jürgen Klopp csapata háromszor játszik otthon (a Freiburggal, a Nürnberggel és a Frankfurttal), míg a sereghajtó Mönchengladbachhoz és a Werder Bremenhez látogat.

Heynckes persze maga is elismeri, a Leverkusennek a szerencse segítségére is szüksége lesz ahhoz, hogy egyáltalán élessé tudja tenni a bajnoki versenyfutást: „Minden adu a Dortmund kezében van” – mondta.