Szenzáció, bajnokit veszített a Bayern München!

Elszenvedte első vereségét a Bayern München a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2013–2014-es kiírásában: a címvédő bajorok az Augsburg otthonában kaptak ki 1–0-ra a 29. forduló szombati játéknapján. A Bayern két nagy sorozata is megszakadt: a bajor csapat 53 meccs után kapott ki a bajnokságban, és 65 találkozó után először maradt szerzett gól nélkül a német élvonalban. Szalai Ádám a 89. percben lépett pályára csereként a Brémában 1–1-es döntetlent játszó Schalkéban.

molders640.jpg

AUGSBURG–BAYERN MÜNCHEN 1–0

A közel két hete biztos bajnok Bayern erősen tartalékosan állt fel a bajor derbire, Robben, Ribéry és Lahm a keretbe sem került be, Alaba, Boateng, Götze, Dante és Müller pedig a kispadon kezdett.

Pep Guardiola két újoncot avatott a mérkőzésen: Ylli Sallahi a védelem bal, Mitchell Weiser pedig a jobb oldalán kapott bizonyítási lehetőséget, illetve bekerült a szezonbeli negyedik bajnokiján pályára lépő, de először kezdő Pierre-Emile Höjbjerg is.

A mérkőzést az Augsburg kezdte aktívabban, az első percek heves letámadása után átengedte a labdát és a területet a vendégeknek, többnyire kontrákra épített. A két újonc helyén többször is a védelem mögé kerültek a hazaiak, Weiser egyik labdavesztése pedig végzetesnek bizonyult: a 31. percben Daniel Baier csapott le a labdára, majd tálalt pontosan Sascha Mölders elé, aki 12 méterről higgadtan lőtte ki a hosszú felső sarkot. 1–0.

A Bayern az első félidőben ritkán jutott el Hitz kapujáig, többnyire a középpályán alakított ki fölényt és járatta a labdát, elhanyagolható sikerélmény mellett.

A második félidőben nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt Guardiola-csapat, beállt Götze és Alaba (majd Müller) is, de újabb gólt az Augsburg szerezhetett volna: Baier hagyta ki a második játékrész első nagy helyzetét és Neuer mutatta be sokadik fontos védését.

Idővel egyre sietősebb lett a Bayernnek, a pályán és az oldalvonalnál is egyértelműen érezhető volt, hogy a biztos bajnoki cím ellenére nem akarnak vereséget szenvedni. Höjbjerg biztatóan mozgott a ellenfél tizenhatosának közelében, de utolsó passzaiba, lövéseibe hiba csúszott, Alaba távoli kísérleténél pedig a kapufa segítette ki a hazaiakat.

Az Augsburg az utolsó 15 percre szinte minden tartalékát felélte, a kontrákra sem nagyon maradt ereje, de a szintén kiváló napot kifogó Hitz kapus vezérletével nulla gólon tartotta és legyőzte a Bayern Münchent, a Bundesliga történetében első alkalommal.