Német válogatott - Toni Kroos

Toni Kroos (Greifswald, NDK, 1990. január 4. –) világbajnok német válogatott labdarúgó, aki 2014-től a spanyol Real Madrid középpályása.

Toni Kroos a Real Madrid a színeiben 2018-ban

17 évesen került a Bayern München első csapatához, ahol már számoltak vele. Ezek után 18 hónapra kölcsönben a Bayer Leverkusen játékosa volt. 2013-ban bajnokok ligáját nyert a bajor csapattal, majd 2014-ben a világbajnokságot is a német válogatottal. Ezek után 6 évre aláírt a Real Madrid csapatához.

A nemzeti csapatban felnőtt szinten 2010-ben debütált, amellyel bronzérmet szerzet a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon és a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságon. Miután 2014-ben világbajnok lett, ő lett az első (és egyetlen) labdarúgó, aki Kelet-Németországban született és világbajnok lett.

Pályafutása

Bayern München

17 évével Toni Kroos még zöldfülűként került az FC Bayern profi keretébe 2007-ben. De már akkor is óriási jövőt jósoltak neki fantasztikus irányító képességei miatt. „Toni egyszer válogatott játékos lesz. Ő egy igazi futballista, nagyon jó ösztönökkel. A pályán mindig a helyes döntést hozza meg, anélkül, hogy azt külön megmondanák neki” - mondta anno Ottmar Hitzfeld ifjú reménységének. A Hansa Rostock fiataljai között keltette föl Európa szerte a megfigyelők érdeklődését - a Schalke és a Bremen mellett az FC Chelsea is érdeklődött iránta. 2006 tavaszán azonban az U17-es válogatott játékos a müncheni költözés mellett döntött, ahol először a juniorok között vetették be, majd a egyre több lehetőséget kapott a nagyok között is. A klasszissá váláshoz vezető úton az újabb nagy lépést azonban nem a Bayernnél, hanem Leverkusenben kölcsönjátékosként tette meg a 2009/2010-es szezonban: a Kicker szerint Robben után a liga legjobb játékosa volt a szezonban. Egy ilyen játékosnak pedig helye van a rekordbajnoknál, így 2010/2011-es szezonban már a Bayern csapatát fogja irányítani a pályán.


Real Madrid
A Real Madrid 2014. július 17-én délelőtt bejelentette, hogy megegyezett a Bayern Münchennel Toni Kroos átigazolásáról. A világbajnok német középpályás hat évre, 2020-ig írt alá a királyi gárdához. A játékos ára 25 millió euró volt.

Címkék: válogatott