Kikapott az éllovas Dortmund, öt pont az előnye

Öt pontra csökkent a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 31. fordulója után az éllovas Borussia Dortmund előnye, mivel a BVB 1–0-ra kikapott az utolsó helyről győzelmével elkerülő Mönchengladbachtól.

 Idrissou „hallgatózik” gólja után

Az már a délután folyamán biztossá vált, hogy a Dortmund ebben a fordulóban nem lehet bajnok, aztán este az is eldőlt, hogy a következőben is csak úgy, ha a Leverkusen is botlik: a Mönchengladbach 1–0-ra legyőzte a listavezetőt, így öt pontra csökkent a BVB előnye.

A Mönchengladbachnak rendkívül fontos volt a meccs: három pont megszerzésével a fehér-zöld-fekete csapat elkerülhetett volna a 12. forduló óta „magabiztosan birtokolt" utolsó helyről, megelőzve a St. Paulit. A Dortmund a 12., Bundesliga-rekordot jelentő idegenbeli sikerért indult harcba, és Götze révén már az első percben feljegyezhetett egy helyzetet.

A BVB-nek Götze újabb veszélyes próbálkozása sem hozta meg a vezető gólt a 10. percben, majd a 30.-ban Lewandowski előzte meg a messze (és későn) kifutó Marc-André ter Stegent, de a hálóba tartó labdát a nagyot sprintelő Jantschke kivágta a gólvonalról!

A dortmundi helyzetekre Mönchengladbach-gól jött: a 35. percben Mohamadou Idrissou lőtte ki a jobb sarkot egy kontra után, 1–0! Sem a párharcot elvesztő Neven Szubotics, sem a rosszul helyezkedő Roman Weidenfeller nem festett túl jó képet magáról... Ter Stegen a félidőig szép védéssel segített tartani az 1–0-t, szünetben vezetett a Gladbach.

A második félidő közepén előbb Hummels révén kis híján öngóllal szerezte meg a másodikat a házigazda, majd Götze lőtte szét a lécet húszról. Az eksztázisban védő Ter Stegen a 74. percben Schmelzer lövését tolta ki nagy reflexszel, a 86.-ban Szubotics kísérletét védte, az idő telt, és a sárga-feketék nem kerültek közelebb még a pontszerzéshez sem.

A Mönchengladbach a hajrát is végigbírta, és kicsikarta a sokat érhető három pontot: elkerült a sereghajtó pozíciójából, a dortmundi fieszta pedig még várat magára. Könnyen lehet, hogy még legalább két körig – a következő fordulóban a Borussia a Nürnberget fogadja, a Leverkusen Kölnbe látogat.

BUNDESLIGA
31. FORDULÓ
Mönchengladbach–Borussia Dortmund 1–0 (Idrissou 35.)
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Eintracht Frankfurt–Bayern München 1–1 (Rode 54., ill. Gomez 89. – 11-esből)
St. Pauli–Werder Bremen 1–3 (Bartels 29., ill. Thorandt 50. – öngól, C. Pizarro 73., 75.)
VfB Stuttgart–Hamburg 3–0 (Cacau 6., 88., Gentner 78.)
Schalke–Kaiserslautern 0–1 (Lakic 41.)
Bayer Leverkusen–Hoffenheim 2–1 (M. Kadlec 40., Vidal 51., ill. Sigurdsson 28.)
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Freiburg–Hannover 1–3