Kikapott a Dortmund, drámai Bayern-siker Wolfsburgban

A bajnoki címvédő Borussia Dortmund 1–0-ra kikapott a Hoffenheim vendégeként a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2. fordulójának szombat délutáni programjában. A Bayern München a 91. percben szerezte meg a győztes gólt Wolfsburgban, a Mainz Stieber Zoltán nélkül nyert a Freiburg otthonában.

Roberto Firmino (kék mezben) sokszor megkavarta a Dortmund védelmét

HOFFENHEIM–BORUSSIA DORTMUND 1–0
A két csapat eddigi hat élvonalbeli bajnokija közül csak egyet nyert meg a Dortmund, mondhatni tehát, a címvédő a mumusához látogatott. A 7. percben máris kísértett a múlt, Roberto Firmino 20 méteres lövése nyomán a labda a dortmundi keresztlécről vágódott a gólvonal elé.

Két perccel később aztán már vezetett is a Hoffenheim: Sejad Salihovic 30 méteres szabadrúgása nyomán a kapu jobb oldalába vágódott a labda, Roman Weidenfellernek esélye sem volt a védésre. A bosnyák középpályás a 2008–2009-es szezon óta tizedszer talált be a 16-oson kívülről, az adott időszakban ez egyedülálló teljesítmény a Bundesligában.

A játékrész hátralévő időszakában többnyire a Borussia támadott, ám játékosai hiába lőttek-fejeltek közelről és távolról is, Tom Starke kapus hiba nélkül tette a dolgát.

A szünet utáni percekben a hazaiak tűntek frissebbnek, Weidenfellernek is akadt munkája a dortmundi kapuban, így aztán Jürgen Klopp vezetőedző úgy döntött: átszervezi a bajnokcsapatot. Lehozta Mario Götzét és Ilkay Gündogant, játékba küldte Ivan Perisicet és Jakub Blaszczykowskit. Felpörgött a Borussia, Perisic rövid idő leforgása alatt háromszor is helyzetbe került, egy szögletet követően fejjel eltalálta a kapufát is.

Ennél közelebb nem jutott az egyenlítéshez a Dortmund, sőt a hazaiaknak is volt egy-egy veszélyes ellencsapása – a Hoffenheim megdolgozott a három pontért.

WOLFSBURG–BAYERN MÜNCHEN 0–1
A két csapat megelőző tíz bajnokijából mindössze egyet nyert meg a Wolfsburg, úgyhogy nem meglepetés, hogy ezúttal sem jutott neki pont. Más kérdés, hogy a bajorok a legvégén gyötörték be a mindent eldöntő gólt...

Nagy iramú játékot láthatott a wolfsburgi közönség az első félidőben, gólt azonban nem. Pontosabban egyet igen, csakhogy Patrick Helmes hiába fejelt a Bayern kapujába, a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot – alighanem tévesen.

A fordulás után sebességet váltott a Bayern, a zöld-fehérek alig-alig tudtak kiszabadulni a szorításból, ám a Thomas Müller, Toni Kroos, Franck Ribéry, Mario Gomez müncheni támadó négyes képtelen volt a kapuba találni. Megtette ezt helyettük Luiz Gustavo a 91. percben, a védő Gomez, Ribéry összjáték után lőtt a kapuba. Pedig a megelőző időszakban a VfL már ki-kijött a saját térfeléről...

SCHALKE–KÖLN 5–1
Mindkét csapat 3–0-s vereséggel indította a szezont, de csak egyikük feledtethette a borzalmas rajtot. A meccs a közlekedési dugó miatt tízperces csúszással kezdődött meg – különös módon a hazai csapat érkezett meg késve az arénába. Az igazi kellemetlenség azonban a 12. percben következett be, amikor az első kontrából Lukas Podolski lövésével a Köln megszerezte a vezetést.

Az akciónál a Schalke védelme foghíjas volt, az oldalvonal mellett ápolt Christoph Metzeldert le is kellett cserélni. Innen már csak felfelé vezethetett a hazaiak útja – az első félidő hajrájában meg is született az egyenlítő gól, Klaas-Jan Huntelaar egy kezezést torolt meg büntetőből.

Az igazán magasba ívelő pályára a szünet után állt rá a Schalke: Marco Höger előkészítéseiből előbb Huntelaar fejelt gólt, majd Lewis Holtby talált be, a villámgyors duplához nem sokkal később Raúl megtoldotta idénybeli első góljával – mesés átemelés volt! Huntelaaré volt az utolsó szó, megvan tehát az idény első mesterhármasa is.

A megelőző három alkalommal a Köln úgy kapott ki Gelsenkirchenben, hogy gólt sem szerzett – csak a kevésbé lényeges statisztikát sikerült kijavítani...

FREIBURG–MAINZ 1–2
A megelőző három meccsükön csupán egy pont jutott a Mainznak, így a mostani idegenbeli siker különösen értékes. Az első félidőben jól álltak a lábukon a védelmek, a meccs a második félidőben dőlt el: egy szögletet követő kavarodás végén Marcel Risse szerezte meg a vezetést a vendégeknek, Eric Maxim Choupo-Moting egy ellencsapásból duplázta meg az előnyt – fontos gól volt, hiszen egyszer betaláltak a hazaiak is. Stieber Zoltánt nevezték a mainziak, a magyar légiós ezúttal végig a kispadon ragadt.

NÜRNBERG–HANNOVER 1–2
Alig több mint tíz perc alatt Mohammed Abdellaoue lőtt egy gólt és kiharcolt egy büntetőt, és mivel ez utóbbit Konstantin Rausch gólra váltotta, az első félidő derekára eldőlni látszott a meccs. A fordulás után Tomás Pekhart fejjel még időben szépített ahhoz, hogy újra nyílttá váljon a meccs, de az eredmény már nem változott

HAMBURG–HERTHA BSC 2–2
Az első félidő inkább a vendégeké volt, dacára annak, hogy a 25. percben Mladen Petric kiharcolt és belőtt egy tizenegyest, vezetéshez juttatva ezzel a HSV-t. A megszolgált egyenlítő gól nem sokkal a szünet előtt érkezett, Tunay Torun egy kipattanó labdát vert be éles szögből. A szünet után sem változott jelentősen a játék képe, egy eladott labdára lecsapó Szon Hung Min szép lövéssel újra előnyhöz juttatta a hazaiakat. A Hertha három kapufát ért el, úgyhogy az Andre Mijatovic fejesével kiharcolt újbóli egyenlítés megérdemelt. A fiatal Nagy Dánielt nem nevezte a HSV a mérkőzésre.

MÖNCHENGLADBACH–VFB STUTTGART 1–1
A szombat esti mérkőzésen Hajnal Tamás csapata, a VfB Stuttgart 1–1-es döntetlent ért el a Borussia Mönchengladbach otthonában. A kezdőként 72 percet játszó magyar középpályás az első félidőben játszott jobban, egyszer távoli lövéssel alaposan megtornáztatta Marc-André ter Stegen kapust. A gólok a második félidő derekán születtek: Filip Daems büntetőből a hazaiaknak szerezte meg a vezetést, Cacau négy perc múlva egyenlített. Roel Bouwers kiállítása miatt a Stuttgart a 80. perctől emberelőnyben játszott, ám másodszor már nem tudta feltörni a nyitányon a Bayern otthonában nyerő zöldek védelmét.

BUNDESLIGA
2. FORDULÓ
Szombati mérkőzések
Hoffenheim–Borussia Dortmund 1–0 (Salihovic 9.) 
Wolfsburg–Bayern München 0–1 (Luiz Gustavo 91.) 
Schalke–Köln 5–1 (Huntelaar 42., 47, 84. – az elsőt 11-esből, Holtby 48., Raúl 59., ill. Podolski 12.) 
Freiburg–Mainz 1–2 (P. Cissé 91., ill. Risse 64., Choupo-Moting 79.) 
Nürnberg–Hannover 1–2 (Pekhart 56., ill. Abdellaoue 16., Rausch 27. – 11-esből) 
Hamburg–Hertha BSC 2–2 (Petric 25. – 11-esből, Szon Heung Min 61., ill. Torun 43., A. Mijatovic 88.) 
Mönchengladbach–Stuttgart 1–1 (Daems 67. – 11-esből, ill. Cacau 71.)
Vasárnapi mérkőzések
Kaiserslautern–Augsburg 15.30 (Tv: Eurosport2)
Bayer Leverkusen–Werder Bremen 17.30 (Tv: Eurosport2)

 

AZ ÁLLÁS 
  1. Mainz 2 2 4–1 +3  6
  2. Hannover 2 2 4–2 +2  6
  3. VfB Stuttgart 2 1 1 4–1 +3  4
  4. Mönchengladbach 2 1 1 2–1 +1  4
  5. Wolfsburg 2 1 1 3–1 +2  3
  6. Werder Bremen 1 1 2–0 +2  3
  7. Schalke 2 1 1 5–4 +1  3
  8. Borussia Dortmund 2 1 1 3–2 +1  3
  9. Hoffenheim 2 1 1 2–2 0 3
      Nürnberg 2 1 1 2–2 0 3
11. Bayern München 2 1 1 1–1 0 3
12. Augsburg 1 1 2–2 0 1
13. Freiburg 2 1 1 3–4 –1  1
14. Hertha 2 1 1 2–3 –1  1
15. Hamburg 2 1 1 3–5 –2  1
16. Bayer Leverkusen 1 1 0–2 –2  0
      Kaiserslautern 1 1 0–2 –2  0
18. 1. FC Köln 2 2 1–8 –7  0