Rekordot döntött a Bayern, kikapott a Dortmund

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 12. fordulójának szombati játéknapján a Bayern München sorozatban a 37. bajnokiján is veretlen maradt, így rekordot döntött, miután hazai pályán 3–0-ra nyert az Augsburg ellen. A Borussia Dortmund vezetett, de kikapott Wolfsburgban, a Szalai Ádámot 1–1-nél lecserélő Schalke két góllal megverte a Werder Brement, míg a Bayer Leverkusen nyolc gólt hozó meccsen győzte le a Hamburgot. A „gyógyszergyáriaknál" Szon Hung Min három gólt szerzett.

ribery640.jpg

A Bayern München futballcsapata történelmet készült írni ezen a novemberi szombat délutánon. A bajor gárda ugyanis az Augsburg elleni bajnokit megelőzően sorozatban 36 Bundesliga-meccsen maradt veretlen, amivel holtversenyben csúcstartó volt az 1982–1983-as Hamburggal.

A széria 37. mérkőzésén pedig az az Augsburg várt a Münchenre, amelyet a Bundesligában eddig mindig legyőzött, ráadásul mindig legalább két gólt szerezve.

Pep Guardiola együttese nem akarta sokáig húzni az ünnepelni vágyó drukkerek idejét, s már a 4. percben előnybe került: szögletet követően Dante megcsúsztatta a labdát, a középhátvéd Jerome Boateng pedig fordulásból elképesztően nagy gólt ragasztott a hosszú felső sarokba ballal, éles szögből. 1–0

A német válogatott játékos szezonbeli első találatát követően megnyugodhatott a Bayern – na nem mintha addig olyan nagyon izgult volna. Az Augsburgnak elvétve akadt egy-két támadása az első félidőben, de a labdát türelmesen járató Bayern ellen nem sok esélye volt.

Ráadásul még a szünet előtt továbbnövelte előnyét a címvédő. Az Aranylabda egyik fő várományosa, Franck Ribéry harcolt ki szabadrúgást, amit ő maga váltott gólra egy pazar bombával. 2–0

Fordulás után már visszább vett a tempóból a Bayern a kétgólos előny tudatában. Az Augsburgnak így pedig nyílt némi területe a támadásra, de néhány távoli lövést leszámítva nem kellett aggódnia Manuel Neuernek.

A Bayern akár több gólt is szerezhetett volna a hajrában. Először David Alaba centerezésénél például, de a csereként beállt Arjen Robben, valamint Mario Mandzukic egymást zavarta az üres kapu torkában. Nem sokkal később pedig az Augsburg kapusa, Marwin Hitz védett két hatalmasat egy perc leforgása alatt.

A kétperces ráadás utolsó másodperceiben, amikor szinte már mindenki a lefújást várta, a játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Thomas Müller beadásába ugyanis Matthias Ostrzolek kézzel ért bele, így büntető következett. Az augsburgiak hevesen tiltakoztak, ugyanis korábban a túloldalon Boateng kezezése miatt elmaradt a tizenegyes hasonló szituációban.

A büntetőt Müller a vitatkozás miatt végül a 95. percben végezhette el – sikeresen. 3–0

Müllernek ez volt egyébként az 50. Bundesliga-gólja.

A Bayernnek tehát nem okozott gondot az Augsburg újbóli legyőzése, ezzel pedig sorozatban 37. bajnokiján maradt veretlen, ami Bundesliga-rekord.

WOLFSBURG–BORUSSIA DORTMUND – PERCRŐL PERCRE!

Az első bő húsz percben nem igazán voltak veszélyesek a csapatok az ellenfél kapujára, utána azonban feljebb kapcsoltak a játékosok, főleg a hazaiak voltak aktívak. Patrick Ochs kétszer is remekül szolgálta ki a társakat, de Ivica Olic és Szlobodan Medojevics sem tudott betalálni Roman Weidenfeller kapujába.

Később a Dortmundnak is adódtak lehetőségei, de a kaput nem sikerült eltalálniuk a sárga mezeseknek, kivéve Marco Reust, amiből egyből gól is lett. Az első félidő hosszabbításában a középpályás 17 méterről végezhetett el szabadrúgást, a labda pedig védhetetlenül vágódott a keresztléc alá. 0–1

Az első játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Neven Szuboticsot sérülés miatt le kellett cserélni, helyére Szokratisz Papasztathopulosz állt be.        

A második félidőt egyértelműen a Dortmund kezdte jobban, Reus és Pierre-Emerick Aubameyang előtt is adódott lehetőség, de egyikük sem tudta megduplázni a vendégek előnyét. Az 56. percben ezt ki is használta aztán a Wolfsburg. Ricardo Rodríguez tekert élesen középre egy szabadrúgást a jobb oldalról, Robin Knoche megpróbált belecsúsztatni a labdába, ami nem sikerült neki, így az érintetlenül kötött ki a jobb felső sarokban egy pattanást követően. 1–1

Sőt, továbbra is támadásban maradt a Wolfsburg, Olic révén pedig a fordítás is összejött a vendéglátóknak. A horvát csatár Daniel Caligiuri-tól kapott labát a jobb oldalon, majd betört középre, 17 méterről leadott ballábas lövése pedig a jobb oldali kapufáról pattant be végül a kapuba. 2–1

Pillanatokkal később egalizálhatott volna a Dortmund, de Reus szabadrúgása ezúttal nem a kapuban kötött ki, hanem a kapufát trafálta telibe.

A Dortmund természetesen mindent feltett egy lapra az egyenlítés érdekében, oda is tudtak kerülni az ellenfél kapujához (két esetben még tizenegyest is reklamáltak, de nem jutottak büntetőhöz), végül azonban nem változott a mérkőzés eredménye.

Így a Wolfsburg zsinórban a negyedik bajnoki mérkőzését nyerte meg, míg a Dortmund a hétközi BL-fiaskó után (akkor az Arsenaltól kapott ki Jürgen Klopp együttese) sorozatban a második tétmérkőzését veszítette el.