A Bayern lesz a Dortmund ellenfele a Német Kupa döntőjében

A labdarúgó Német Kupa elődöntőjében a Bayern München tizenegyes párbajban bizonyult jobbnak a Borussia Mönchengladbach vendégeként, így a május 12-i döntőben a München lesz a Borussia Dortmund ellenfele.

Marco Reus (balra) a döntőbe lőhette volna a Mönchengladbachot, de Manuel Neuer túljárt az eszén

A kiváló iramú első félidőben a vendégek domináltak, de a házigazdák támadásai veszélyesebbnek érződtek. Manuel Neuernek bizony nem egy alkalommal bravúrral kellett játékba avatkoznia, a túloldalon viszont inkább a Bayern-támadók bizonyultak pontatlannak.

Mario Gómez például Philipp Lahm príma beadását olyan pozícióból fejelte kapu mellé, amiből máskor csukott szemmel is gólt ér el. A félidő legnagyobb helyzetét mégsem ő, hanem Arjen Robben hagyta ki, aki Franck Ribérytől kapott remek labdát a balról. A laposan érkező átadást igazítani sem kellett, a holland abszolút ziccerben hat méterről, szemben a kapuval az égbe lőtt.

A második félidő első lehetősége a vendégek előtt adódott, a nagyobb helyzetet viszont megint a házigazdák puskázták el. Tökéletes, döntőnek is beillő csatát vívott egymással a két együttes, mindkét kapu előtt érett tulajdonképpen a gól, de egyik fél sem tudott olyan döntő nyomást gyakorolni a riválisra, hogy erre egyértelműen rászolgált volna.

A nagyszerű iram és a tökéletes, németes küzdőszellem a befejezéseknél nem párosult kellő koncentrációval és határozottsággal, ennek volt köszönhető, hogy egyik csapat sem jutott nemhogy egyről a kettőre, hanem még nulláról az egyre sem.De ki kell emelni a két kapust is, mint csapatuk legjobbját.

Bár Robben egymaga eldönthette volna a továbbjutást, a második félidőben is akadt helyzete a holland szélsőnek, de vagy a kaput nem találta el, vagy a védők blokkolták a lövését. A hajrában erőszakosabban nyomott a Bayern, a Mönchengladbach akkor már ritka vendég volt a vendégek térfelén, és támadásaival egyre kevesebb zavart keltett, mígnem egy gyors hazai kontra lezárásaként Marco Reus került óriási ziccerbe került a 85. percben, de kifutó Neuer ráült a (meccs)labdára, amelyet aztán meg is kaparintott.

A hosszabbításban nem csökkent az iram, viszont a Bayern picit visszavenni kényszerült a tempóból, talán a második félidő hajrájában a kelleténél több energiát égettek el a játékosai. A Mönchengladbach ismét nyílt csatába bocsátkozhatott. A színvonal csökkent, nagyobb teret kapott a küzdés és a bruszt, de német csapatokról lévén szó ebből nem volt hiány. Marc-André ter Stegen azért megmutatta, hogy nem aludt be a meccsbe: szépen tolta szögletre Robben lövését. A hajrában megint sikerült fokoznia a nyomást a Bayernek, amely szemlátomást a tizenegyespárbaj előtt dűlőre akarta vinni a dolgokat, no nem, mintha Neuerben ne bízhatott volna.

Biztosan kezdtek a tizenegyes párbajban a rúgók, az első hibázó a harmadik hazai játékos, a brazil Dante volt: megnézte a jobb felsőt, aztán fölé lőtt... Csapattársa, Ter Stegen érezte ugyan az irányokat, de nem tudott hárítani, nem úgy, mint Neuer, aki belekapott Nordtveit lövésébe, így a vendégek 4–2-re megnyerték a párbajt és kiharcolták a továbbjutást.

NÉMET KUPA 
ELŐDÖNTŐ
Borussia Mönchengladbach–Bayern München 0–0, T: 2–4
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Greuther Fürth (II.)–Borussia Dortmund 0–1 h.u.