A Bayern visszavághat a februári zakóért a Dortmundnak

Rangadó(ka)t rendeznek a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 13. fordulójában. A legnagyobb érdeklődés természetesen a listavezető Bayern München és a címvédő Borussia Dortmund – amely jelenleg második a tabellán – összecsapását övezi. A bajorok visszavághatnak a BVB-nek az előző idénybeli vereségért, amikor Jürgen Klopp együttese 3–1-re nyerni tudott az Allianz Arenában.

A bajorok eddig remekül teljesítenek a szezonban

A mostani idény statisztikái a Bayern München mellett szólnak: a bajorok az eddigi tizenkét fordulóban öttel több pontot gyűjtöttek a Dortmundnál (28:23), hattal több gólt szereztek (32:26), és öttel kevesebb gólt kaptak (4:9). A BVB azonban egyre jobb formában van, a legutóbbi hat fordulóban nem kapott ki, s 16 pontot gyűjtött a megszerezhető 18-ból.

A februári mérkőzés – amelyet a Dortmund 3–1-re megnyert Münchenben – egyik legjobbja Mario Götze volt, aki két gólpasszt jegyzett. Mario Gomez, a bajorok csatára szerint a német válogatott középpályás óriási tehetség.

„Mario rendkívüli futballista. Már a klubja is tudja, hogy ő hamarosan a legjobb német játékossá válhat" – nyilatkozta Gomez a Bild című napilapnak.

Bastian Schweinsteiger, a Bayern München kiválósága szerint a 3–1-re végződő találkozó már a múlté, s ezúttal jó esélyük van rá, hogy felülmúlják a címvédőt.

„Már elfelejtettük azt a meccset. Nyilvánvalóan senki sem a legjobb napot fogta ki. Most azonban minden esélyünk megvan rá, hogy legyőzzük a Dortmundot" – nyilatkozta Bastian Schweinsteiger.

Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund vezetőedzője szerint megverhetik a listavezetőt, amivel közelebb kerülhetnek riválisukhoz.

„Megvannak a lehetőségeink, hogy különböző taktikai elemekkel a Bayern fölé kerekedjünk. Egy esetleges győzelemmel látótávolságon belülre kerülhetnénk a tabellán – kezdte Jürgen Klopp. – Mintegy kilencezer szurkoló kísér majd el minket, a Bayern fanatikusai pedig körülbelül hatvanezren lesznek. Azonban ha csak azokat vesszük számításba, akik énekelnek, akkor majdnem egyensúlyban lesz a két tábor."

„A bajorok kiváló formában futballoznak, minden mérkőzésükön esélyesként lépnek pályára. Nincs olyan csapat Európában, amely könnyen veheti a müncheni fellépését. Azonban a mi együttesünkben is nagy lehetőségek rejlenek" – tette hozzá a dortmundi vezetőedző.

Mindkét félnek vannak sérültjei. A Bayern válogatott középpályása, Schweinsteiger a kulcscsonttörése miatt nem vethető be, Arjen Robben pedig még mindig nincs százszázalékos állapotban, de már leülhet a kispadra. A Dortmundnál közben nem számíthatnak Neven Szuboticsra és Marcel Schmelzerre.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

A két csapat közötti párharc az 1990-es években hágott a tetőfokára: a Dortmund 1995-ben bajnok lett, majd a következő idényben megvédte a címét. 1997-ben a BVB Európa trónjára is felült a Bajnokok Ligája megnyerésével. Ez egyre frusztráltabbá tette a Bayern játékosait, különösen Lothar Matthäust és Oliver Kahnt.

1997 áprilisában az indulatok tetőfokra hágtak: Matthäus provokálta a dortmundi Andreas Möllert, „bőgőmasinának" nevezve a kiváló futballistát. Möllernek sem kellett több, rögtön Lothar arcába piszkált.

1999-ben Oliver Kahn kungfusokat megszégyenítő mozdulattal szállt bele a Borussia csatárába, Stephane Chapuisat-ba, majd beleharapott Möller nyakába, s mindezt azzal tetézte, hogy megrángatta Heiko Herrlich fülét. A német kapuslegenda azzal védte magát a lefújás után, hogy edzője azt mondta neki, harapósan kell futballozniuk.

2001-ben  a két együttes összecsapása ismét indulatosra sikerült: Bixente Lizerazut (Bayern) a második sárgája után kiállították, míg Stefan Effenberget és Evanílsont egyből pirossal küldték le a pályáról. A találkozón összesen tíz sárgát osztott ki a játékvezető.

A 2001–2002-es szezonban nagy botrányt robbantott ki Sebastian Kehl. A korábbi freiburgi tehetség szóban megegyezett a Bayernnel, és 800 ezer eurós aláírási pénzért már majdnem Münchenbe szerződött – ám végül a Dortmundnál kötött ki.

A 2006–2007-es idényben a BVB alkalmazásában álló Kehlre nem éppen szívélyes fogadtatás várt Münchenben: a szezon nyitó mérkőzésén Hasan Salihamidzic csúszott oda neki, s a vendégek csapatkapitánya súlyos térdsérülést szenvedett, amely miatt fél évet kellett kihagynia.

 BUNDESLIGA
A 13. FORDULÓ PROGRAMJA
PÉNTEK
20.30 Kaiserslautern–Bayer Leverkusen (Tv: Eurosport 2)
SZOMBAT
15.30 1. FC Köln–Mainz 05
15.30 Freiburg–Hertha BSC
15.30 Mönchengladbach–Werder Bremen (Tv: Eurosport 2)
15.30 Schalke 04–Nürnberg
15.30 Wolfsburg–Hannover
18.30 Bayern München–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport2)
VASÁRNAP
15.30 VfB Stuttgart–Augsburg
17.30 Hamburger SV–Hoffenheim (Tv: Eurosport 2)