Joachim Löw az ukránok ellen kipróbálhatja az Özil, Götze tandemet

Az Európa-bajnoki pótselejtezők árnyékában a vén kontinens válogatottjainak zöme vagy a kudarccal zárult kvalifikációk utáni újjáépítést, generációváltást kezdi el, vagy megkezdi a felkészülést a tornára. A nagy esélyes Németország az utóbbi kategóriába tartozik, a „félházigazda" ukránok egyikbe sem.

Mats Hummels, André Schürrle, Toni Kroos, Per Mertesacker és Holger Badstuber az új mezben

A németeket vendégül látó ukrán labdarúgó-válogatott nem játszott selejtezőket, legutóbbi két felkészülési mérkőzésén megverte az észteket és a bolgárokat, de előtte kikapott a franciáktól, a svédektől, az uruguayiaktól és a csehektől is, azaz sorozatban négy vereséget szenvedett.

Nincs tehát könnyű helyzetben szövetségi kapitánya, Oleg Blohin, akitől a honi közvélemény minimum csoportbéli továbbjutást vár. A németek ellen ráadásul nem számíthat a nemzeti csapat gólrekorderére, Andrij Sevcsenkóra, a balsikerű nyugati kalandozások után a Dinamo Moszkvában kiváló formába lendült Andrij Voronyinra és a volt barcelonai középső védőre, Dmitro Csihrinszkijre. Mellettük a védelemből Tarasz Mihalik és Jevhen Hacseridi, valamint a 36 éves kapus, Olekszandr Sovkovszkij sem játékra kész. A középpályások közül Olekszandr Alijev, Denisz Harmas, Olekszij Haj és Oleg Huszev sérült meg.

„Olyan váratlan helyzettel kell megbirkóznunk, amely nem a kapitánytól függ, tíz játékos kidőlt a keretből – nyilatkozta Blohin. – Talán behívunk néhány embert, de nem akarok csak azért meghívókat postázni, hogy meglegyen a létszám. Ha úgy döntünk, hogy elég a tizennégy fő, akkor csak három cserénk lesz öt vagy hat helyett.″

A hazaiak egy újoncot avathatnak, a 21 éves támadó, a Vorszkla Poltavát erősítő Roman Bezust, a vendégek pedig egy egész garnitúrát. Nem, nem cserélte le egész keretét Joachim Löw kapitány, hanem a válogatottat felruházó cég készítette el új, mondhatni keresztcsíkozott verzióját a Nationalelf mezének.

A német válogatott összerántója is kénytelen kihagyni pár sérültet – ezt egyébként az összes felkészülési és pótselejtezős mérkőzés előtt leírhattuk a kapitányokról –, itt Miroslav Klose, a „Nationalelf-beteg" Marco Reus és a nemrégiben kulcscsonttörést szenvedő Bastian Schweinsteiger a legnevesebb hiányzó. Meglepő módon Löw pihenteti csapatkapitányát, Philipp Lahmot, akit a dortmundi Marcel Schmelzer helyettesít. Manuel Neuer kapust csak a jövő heti, hollandok elleni találkozóra nevezte a kapitány, így a „félházigazda" ellen a brémai Tim Wiese áll a gólvonal elé, a kispadon pedig az újonc Ron-Robert Zieler ül – de a kapitányi tervek szerint átesik a tűzkeresztségen. Mint Löw 50. újonca.

A válogatott háza tájáról a legérdekesebb hír, hogy a kapitány azt fontolgatja, együtt szerepelteti a középpályán a két karmestert, a madridi Mesut Özilt és a dortmundi Mario Götzét, ha már a Reus, Klose kettős kiesése miatt nem próbálhatja ki a 4–4–2-es felállást.

„Még nem látok tisztán ez ügyben, meglehet, az ukránok ellen Götze és Özil is a kezdőben kap helyet – mondta Löw. – Mégpedig úgy, hogy Özil kissé előrébb játszik, mint Götze, mert Özil ott is kiválóan kezében tartja a szálakat, Götze pedig hátrébb is játszott már. Ez változhat még, de egy biztos: Özil nem lesz csatár. Thomas Müller nincs olyan állapotban, hogy a jövő héten is kilencven percet játsszon, őt a hollandok ellen talán már felépülő Reus vagy André Schürrle pótolhatja. A védelemben is sok lehetőséggel számolhatok: Mats Hummels egészen biztos, Holger Badstuber biztos pont, és Jérome Boatengről se feledkezzünk meg."

Pénteken egyébként az ukránok először lépnek pályára a felújított kijevi Olimpiai Stadionban, amelyben az Európa-bajnokság döntőjét is rendezik majd. Sokáig kétséges volt, hogy időben elkészülnek-e a renoválással, de október 8-án végül átadták a létesítményt. A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással, először 1997-ben. Ukrajnában két döntetlen született, Németországban kétszer a németek győztek. Legutóbb 2001 novemberében csaptak össze a felek, akkor 4–1-re Rudi Völler legényei nyertek. Abból az ukrán csapatból egyébként Timoscsuk és Sevcsenko még mindig aktív kerettag – ha éppen egészséges...

A NÉMET VÁLOGATOTT KERETE UKRAJNA ÉS HOLLANDIA ELLEN 
Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München, csak a Hollandia elleni találkozóra van nevezve), Tim Wiese (Werder Bremen), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
Védők: Dennis Aogo (Hamburger SV), Jerome Boateng (Bayern München), Holger Badstuber (Bayern München), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Per Mertesacker (Arsenal), Christian Träsch (Wolfsburg), Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Középpályások: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Mario Götze (Borussia Dortmund), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (1. FC Köln), Mesut Özil (Real Madrid), Marco Reus (Borussia Mönchengladbach), Simon Rolfes (Bayer Leverkusen), André Schürrle (Bayer Leverkusen)
Támadók: Mario Gomez (Bayern München), Miroslav Klose (Lazio, az ukránok ellen sérülés miatt nem játszhat), Cacau (VfB Stuttgart)